сокиринська-медовухаНа Театральному майдані у Луцьку Вифлеємським вогнем запалили гігантську воскову свічу – і зі сцени зазвучали автентичні колядки у виконанні найкращих фольклорних колективів. А потім стоголосо ринула в небо спільна коляда… Тим часом на площі вирував ярмарок. Хтось вибирав глиняні фігурки, хтось – картинки на склі, когось зачарували вироби із бісеру, шкіри. Але чи не найбільше юрмилися гості біля пасічників. Бо ті привезли на фестиваль не тільки меди, а й власного виробництва медовухи!
На конкурс «Питні меди-2011”, що проходив у рамках етно-фестивалю «Різдво у Волинській родині», до Луцька з’їхалися медовари з пів-України. Були гості з Київщини, Харківщини, Рівенщини, Миколаївщини, Одещини, Закарпаття, Кіровоградщини… Свою продукцію представили 13 регіонів. Можна було спробувати мед акацієвий, волошковий, липовий, люцерновий, луговий, лісовий, польовий, гречаний, кульбабовий, буркуновий, вербовий, гірчичний, каштановий, конюшиновий, малиновий, соняшниковий і навіть… будяковий. Крім безкоштовної дегустації, тривали й тренінги з виготовлення хмільних медових напоїв, а також пасічники розповідали про цілющі властивості меду і виробів із нього.
Організатором виступила Гільдія медоварів України. А медовух представили скільки! Найміцніша медовуха була у «Медовій хаті”. Зварили її на Миколаївщині і гордо назвали «антимоскаліном”… Медовари зізнаються, що вишукують рецепти не тільки у сучасних кулінарних книгах, а в їх пошуках піднімають архіви, перечитують літописи, старовинні книги. І наголошують: їхні напої екологічно чисті і не призводять до звикання.
Самобутніми умільцями варенння питних медів без і з добавками соків та ароматних трав укотре себе зарекомендувала ціла когорта уже відомих в усій Україні пасічників: Костянтин Лецин з Івано-Франківщини, Микола Вовнянко з Чернігівщини, Дмитро Чуприна з Київщини, Олександр Нєженський з Одеси, Володимимр Дмитрук і Антон Шотік з Волині. Усі вони стали переможцями і лауреатами популярного конкурсу, який в різних регіонах уже вшосте проводить Гільдія медоварів України.
Пасічник Олександр Кобцев із Сумщини презентував мед із лікарськими травами.
Конкурсній комісії, яку очолював почесний пасічник України, провідний експерт Мінздоров’я, головний редактор журналу «Бджолярський круг” Василь Соломка, представили на дегустацію 32 види питних медів. Найвище оцінили продукцію бджолярів Волині, Чернігівської та Харківської областей. Особливим переможцем конкурсу визнано Зіновія Твердохліба з Львівщини, який привіз медовуху рекордної 30-річної витримки!